Két kicsiről és egy babáról hétköznapokról és ünnepekről, kérdésekről és válaszokról
RSS

2011. február 21., hétfő

Zete 1 évesen

Biztos a születési sorrend is szerepet játszik abban, hogy Zete fejlődik a három gyerek közül a leggyorsabban. Nagyon hamar megtanul szinte mindent, mert azonnal leutánozza Zalánt, Lucát. Ha egyszer pedig már valamit csinált, akkor azt utána magától is elkezdi.
Pl. Zalán, Luca nagyon szeretik a tüskés építőjátékot, és a múltkori építés után azt vettem észre, hogy Zete 2 nagyobb darab építővel a kezében ült, és igyekezett összenyomni őket, ahogy előtte látta. Teljesen elámultam.
Aztán az egyre nyíladozó tudatossága döbbent le minket Zolival. Először azon lepődtem meg, amikor Zete ágya mellett kapaszkodva odalépegetett az ágyon ülő Lucához, belépegetett a lába közé, és odadigta a fejecskéjét Luca mellkasához. Odabújt.... Legutóbb pedig a szülinapján mászott oda Adél unokatesóhoz, felállt a ruhájába kapaszkodva, és kicsit sután átölelve hozzábújt. Hozzám sokszor mászik oda, és hozzám bújik. Nagyon szeretgetős, de ha valami nem tetszik, akkor azonnal rákiabál bárkire. Ma vacsorakor Luca valamit nem szeretett volna megtenni (nem emlékszem, hogy mi volt az, de megint csak dacból ellenkezett), és Zoli is, Zalán is magyarázták neki, hogy csinálja szépen meg. Ő csak ellenkezett, mire Zete ránézett Lucára, és rákiabált, hogy "ddddddeeeeeeeeeee". Persze nem tudom, miből mennyit ért meg, helyzetekből, szavakból, testbeszédből, de nagyon sokszor megdöbbenve látom, hogy egészen tisztában van a helyzettel, a saját helyzetével, és sokszor tudatosan cselekszik. Erre, ennyi idősen, nem emlékszem Zalánnál, Lucánál már inkább, de talán vissza kéne olvasnom a blogot (ha már egyszer van egy képernyőn megjelenő memóriám :-)) ).
Van 4 foga, és lassan jön az 5., 6., nagyon sok nyála folyik szegénykémnek, sokat rág mindent. Zalán fájdalmas, sírós fogzása és Luca kvázi észrevétlenül kijövő 20 foga között ő hozza a köztes megoldást. Sokat rág, nem nagyon nyűgös, de látszik rajta, hogy ha nem érzi jól magát. Sajnos a felső 2 foga között pont ugyanolyan rés van, mint Lucának. Lucának a 20 foga után is megmaradt, pesig bíztam benne, hogy majd összecsúsznak, de nem. És már látszik, hogy Zetének is ugyanilyen lesz. Náluk már most biztos a jövőbeni fogszabályzás.
A mai napon 3 első-dolog is történt:
-először állt meg kapaszkodás nélkül 25 mp-ig (számoltam, amint elengedtem :-) , ő pedig nagyokat kacag magán, amint nem kapaszkodik, és előre-hátra billegve egyensúlyoz),
- ma rajzolt először egyedül,
- ma fürdött először a fürdőszobában a kiskád helyett.


Darabos ételeket még mindig nem eszik. Múltkor kicsit darabosabbra hagytuk neki a főzeléket, de kb. 10 kanál után sugárban hányta vissza. Nem tudom, hogy ez összefügghet azzaé, hogy kevés a foga, vagy szimplán csak nem akar foglalkozni a darabokkal? Lusta rágni???
Múltkor adtam neki összesen 2 kenyérmorzsát, amitől öklendezett, úgyhogy abbahagytuk egy ideig a darabos ételek bevezetését. Pohárból a múlt héten nem volt hajlandó inni, de cumisüvegből elfogadja a vizet.

Az elalvás, alvás (nagyon nagy örömünkre) nyugalmas, és problémamentes. Ebéd és vacsora után letesszük az ágyába, és cumival egyedül elalszik, ebéd után 2 órát alszik, reggel pedig először 4 óra körül sírdogál (ha sírdogál), akkor bedugjuk a cumit, tovább alszik 6 óráig, akkor néha beszélget, gagyarászik magában, és vissza-visszaalszik 7- fél 8-ig. Aztán amikor megunja, hogy egyedül van (mert nagyon utál egyedül lenni), akkor elkezd sikongatni, kiabálni, hív minket, hogy felébredt, és ki akar jönni.
A cumi egyébként szinte csak az elalváshoz, vagy alkalmanként a visszaalváshoz kell neki. Napközben soha nem keresi, mi pedig nem adjuk a szájába.
Nálunk még mindig állandóan szól a zene, csak a gyerekdalok + a népzene kiegészült pl. Republic-kal, Holdviolával. Zete az elmúlt 2-3 hétben kezdett "dalolászni". Ha ül (földön, ágyon, etetőszékben, bárhol) jobbra-balra dülöngél, és dallamos ááááááááááááá-kat énekel. Nagyon édes. Imádok neki énekelgetni, mert hálás közönség. :-)
A másik hihetetlen produkciója, hogy 4 azonosítható szót vagy részletét mondja. Nincs korán még beszélni kezdeni?????
Ha valamit ledob, vagy valami leesik, akkor már kb. 1 hónapja mondja, hogy "pppá", azaz hoppá. 2 hete mondogatta neki Zoli fürdés közben, hogy baba, és azt már nagyon szépen mondja. Zoli állítólag 2 napja, én csak tegnap vettem észre, hogy a reggeli figyelemfelhívós kiabálásában hallhatóan benne van, hogy "aaaannnnnnnyyyaaaaaa". Ma reggel megfigyelem majd. Viszont ami egyértelműen mai felfedezés, hogy miközben Zoli és Zalán készülődtek a Budo Gálára, Zalán hívta apukáját, és Zete érthetően utána mondta, hogy "aaapppaaa". Ettől emgint csak döbbenten álltunk Zolival. Tök jóóóóóó!!!! :-)))
Ja, és még egy dolog: ha Zetét tartom a kezemben, és azt mndom, hogy szia, akkor integet. Ezt is hetek óta csinálja, de megint úgy volt, hogy csak egyszer mutattam meg, legközelebb már integetett Zalánnak, amikor ebéd után lefektettük, és én karomon Zetével kijöttem a szobából. Hihetetlen gyorsan ragadnak rá a dolgok. Most hirtelen ennyi jutott eszembe róla. Ja, 11 kg és közel 80 centi. :-)
És örökké vigyorog, nevet. :-)))

1 megjegyzés:

Juciter írta...

Álmomban Zete már sétált! Olyan édes volt!