Két kicsiről és egy babáról hétköznapokról és ünnepekről, kérdésekről és válaszokról
RSS

2010. október 22., péntek

Zete lázas, én meg féltem

Csütörtökön voltunk a Madarász utcai kórházban, amiről majd írok bejegyzést, és ott mondta a gyermekurológus főorvos, hogy Zalán egy vesével is ugyanolyan életet élhet majd mint mások, csak annyi különbséggel, hogy vigyázni kell majd a megmaradt egy veséjére, és minden lázas betegség után csinálni kell egy vizeletvizsgálatot. Hazajöttünk, elmondtam anyunak, és azt is, hogy remélem, Zete annyira anti-lázasodós lesz mint Luca. Zalán nagyon gyorsan és gyakran belázasodik, ez viszont Zete esetében nem lenne szerencsés.
Erre ma reggel kicsit melegebb volt a teste, amit Zolival egymástól függetlenül éreztünk, de gondoltuk, talán csak bemelegedett az ágyban. Aztán 11 óra körül elaludt, és amikor 3/4 2 körül ébredt, forró volt. Gyors lázmérés: 39,1. Azonnal hívtam a nephrológust, mert a doktor nénink szabadságon van. Mondta, hogy fél lázcsillapító kúp a popsiba, vizeletzacskó a fütyire, és induljak el vele a kórházba, mert megnézné. Alaposan átvizsgálta, hasát tapogatta, meghallgatta, mikroszkóp alatt pisit vizsgált. Szerinte csak valami vírus, úgyhogy a lázcsillapításon, etetésen, sok folyadékon kívül ne csináljunk semmit. Mondtuk, hogy holnap keresztelő lenne, amit a doki bácsi elég szájhúzósan fogadott, és kikötötte: ha nem lesz rosszabbul és nem puszilgatják, nem ölelgetik, hamar hazahozzuk, akkor elvihetjük. Mivel a család meghívva, a terem berendezve, a lelkész asszonnyal egyeztetve, már nem akartuk lemondani, úgyhogy az lesz, hogy a 20 perces keresztelő után őt Zoli rögtön hazahozza, mi még maradunk kicsit a családdal.
A délutáni kúp levitte a lázát, de utána is nagyon nyűgös volt. Mindenfelé követett a szemével, ha kimentem a szobából, már sírt. Estére megint 39,3-ra ment fel, újabb kúpot kapott. Az előbb voltunk bent nála, és még mindig meleg. Mindjárt újra mérem a lázát.
Bevallom, most nagyon nyugtalan vagyok. Ha őszinte akarok lenni, akkor félek. Nagyon féltem Zetét. Nem tudom, hogy hat a láz a veséjére. Ezt elfelejtettem megkérdezni.
Annak nagyon-nagyon-nagyon örülök, hogy a nephrológus szombat reggeltől vasárnap reggelig ügyeletben lesz a kórházban, és mondta is, hogy menjünk, amint van valami.

És a fő konklúzió: soha nem él majd pont olyan életet mint mások. Zalán, Luca esetében nem megyünk vizeletvizsgálatra egy láztól, nem hív be minket az orvos a kórházba, hogy megnézze, nincs-e más baj, nem kell jobban vigyázni a megmaradt, megnagyobbodott vesére (merthogy a funkció-átvétellel együtt megnő a mérete, így kicsit jobban kitüremkedik a bordák közül, így kicsit jobban kell rá vigyázni). Hasonló életet élhet, de pont olyat nem. Lehet atléta, de Zalán még focista is lehet, hajíthat gerelyt, de Luca még dan-fokozatokat is gyűjthet a karate-övére (amilyen harcias, belőle nézem ki a gyerekek közül).

2 megjegyzés:

Végh család írta...

hali
véletlen elírtad a gyerekek nevét
azt írtad hogy Zalán egy vesével is teljes életet élhet!

amplik írta...

Gyakran csinálok ilyet, de most már nem javítom. Mivel beszéd közben szinte folyamatosan keverem őket, ez most így még "életszagúbb" lett. :-)